Bellissima: Concerto Italiano

Afgelopen vrijdag gaf het Groot Harmonieorkest van de Koninklijke Biltse Harmonie een sfeervol concert in theater Figi vol met Italiaanse muziek. Na maanden van voorbereiding was het dan zover: het podium was versierd met Venetiaanse gondels en de toren van Pisa, de rood/wit/groene verlichting stond aan, het publiek zat comfortabel in de pluche zetels van de Marsmanzaal en de muzikanten en dirigent Peter Kleine Schaars waren klaar voor een onvergetelijk concert. Samen met tenor Richard Prada bracht het orkest een avond vol herkenbare muziek geheel in het teken van Italië. De triomfmars van Aïda, het Cappriccio Italien en de Pini di Roma van Respighi waren de klassieke werken van de avond en werden afgewisseld met liedjes uit de opera’s  Tosca en Nabucco en het Domine Deus van Rossini. Na de pauze was er aandacht voor wat lichtere en moderne Italiaanse werken: filmmuziek van Ennio Morricone en La vita è bella en Italo ‘oldies’ van o.a. Paolo Conte (Azzurro) en Domenico Modugno (Volare). De veelzijdigheid van de tenor Ricardo Prada bleek toen hij naast nummers als ‘O Sole Mio’ en ‘Funiculi Funicula’ ook het prachtige meeslepende werk van Andrea Bocelli ‘Time to say goodbye’ zong voor een zeer waarderend publiek.

Dit Concerto Italiano was een uniek concert, zowel voor de KBH als voor de tenor. Voor de KBH was het voor het eerst dat ze in het Figi theater speelden en velen hopen dat dit ook niet de laatste keer was. Voor Richard Prada was het niet alleen de eerste keer dat hij optrad met de KBH, maar ook dat hij met een harmonieorkest op het podium stond. Gelukkig beviel deze samenwerking wel: “Als de gelegenheid zich nogmaals aandoet om op te treden met een harmonieorkest zal ik die zeker aannemen,” aldus de tenor van de Nederlandse Opera. De staande ovatie voor het orkest en de tenor was zeker verdiend.

Bellissima tutti!