» Links                 » Leden login  
 
   
 
HOME Informatie Geledingen Agenda Terugblik Multimedia Boekingen Contact
 
   
Informatie
  » Word Lid
  » Vacatures
  » Vrienden
  » Sponsoring
  » Organisatie
  » Geschiedenis
  » Movies in Concert
 

Geschiedenis

Sinds de oprichting in 1900 heeft de Koninklijke Biltse Harmonie diverse gedaantewisselingen ondergaan. Vanaf de oprichting als "Biltsch Fanfarecorps" kende de vereniging alleen een fanfare-orkest. Het koperinstrumentarium van de fanfare werd later aangevuld met houtinstrumenten en werd omgevormd tot een harmoniebezetting. In 1952 werd door H.M. de Koningin het predicaat "Koninklijk" verleend en heet de vereniging:

KONINKLIJKE BILTSE HARMONIE

In de vijftiger jaren werd het orkest aangevuld met een drumband. Vanaf 1960 was de heer PC Hoogendijk dirigent/instructeur van orkest en drumband. Hij wist het niveau van het harmonieorkest op te waarderen met als hoogtepunt het bereiken van de vaandelafdeling van de KNFM-concoursen. Maar ook met de drumband wist hij diverse successen te behalen waaronder deelname aan 2 KNFM-topconcoursen beslist tot de hoogtepunten mogen worden genoemd.

De KBH zat niet stil: Begin jaren zestig werd ook een leerlingenorkest opgericht. Aanvankelijk onder de leiding van de heer Hoogendijk en vanaf 1979 opgevolgd door de heer Cor Pronk ontwikkelde dit opleidingsorkest zich tot een niveau, dat ook zij aan een KNFM-concours deelnam en de eerste keer meteen met een 1e prijs in de 2e afdeling thuiskwam.

Inmiddels heeft het leerlingenorkest zijn status “leerlingen” afgeworpen. Sinds 2000 treedt zij zelfstandig op als het Klein Harmonieorkest met een eigen repertoire, inmiddels onder de enthousiaste leiding van dirigent Arie Roelofsen. In 2004 op het Euro Festival for Youth Orchestras in Maasbracht won het KHO onder leiding van Arie zelf de dagprijs voor het "meest veelbelovende orkest".

Om de leden van de drumband een bredere mogelijkheid tot musiceren te kunnen laten ontwikkelen werd de drumband in 1997 uitgebreid met melodisch percussie-instrumentarium tot een Melodie Percussiegroep. Met dirigent Arie Roelofsen heeft de Melodie Percussiegroep inmiddels naamsbekendheid en bewondering verworven. Dat deze groep zich in korte tijd heeft opgewerkt tot de 1e afdeling van de KNFM-concoursen zegt iets over de kwaliteit en het enthousiasme van de percussionisten. Deze kwaliteit blijft bovendien toenemen, zo werd de MPG in 2004 tijdens een topconcours zelfs vierde van Nederland!

In 2000 vierde de KBH haar 100-jarig bestaan met een fantastisch jubileumjaar. Er werd een jubileum-CD opgenomen. Er waren concerten met artiesten, een 24-uur muziekmarathon, een grootse streetparade en taptoe met 24 muziekkorpsen, een jazzfestival en een 10-daags tournee naar de Amerikaanse staat Missouri. Ook 2010 was een lustrumjaar, 110 jaar alweer! Dit keer een 12-uurs muziekmarathon, een concert met Bastiaan Ragas, een workshop met steelband en een groot feest voor de leden.

Een kort overzicht van de afgelopen vijftien jaar KBH:

In de afgelopen vijftien jaar is er heel wat gebeurd binnen de Koninklijke Biltse Harmonie. Oude tradities zoals het nieuwjaars- en voorjaarsconcert bleven in ere. Een aanvulling hierop is de nieuwe ‘traditie’ (sinds 2001) om alle geledingen van de vereniging op te laten treden tijdens de zomerconcerten bij het bosgebouw Beerschoten. Dat de vereniging zich echter op vele andere manieren binnen en buiten de gemeente De Bilt heeft geprofileerd, blijkt wel uit de volgende beknopte opsomming.
De vereniging heeft samengewerkt met diverse artiesten van formaat, waaronder Danny de Munk, Edwin Rutten, Ernst Daniël Smid, Justine Pelmelay, Denise Jannah, Laura Fygi en Bastiaan Ragas. Ook waren er diverse concerten samen met andere gezelschappen, zoals Harmonieorkest Soli uit Driehuis-Velsen, Harmonieorkest OBK uit Rhenen, Musicalkoor Starlight Boulevard uit Nieuwegein, Popkoor Singsations uit Culemborg, Wijks Vocaal Ensemble uit Wijk bij Duurstede, het Roder Jongenskoor uit Roden, Algemeen Zangkoor Maartensdijk, Harmonieorkest Pieter Aafjes uit Culemborg en het Koninklijk Harmoniegezelschap OBK uit Zeist.

De Marchingband heeft jaarlijks binnen de gemeente acte de présence gegeven bij onder meer Koninginnedag en de avondvierdaagse. Verder trad deze groep vele malen elders op, waarbij als hoogtepunten genoemd kunnen worden de deelname aan de Nationale Veteranendag in Den Haag welke live op televisie werd uitgezonden, diverse grootschalige bloemencorso's, de triomfale intocht à la 1691 te Apeldoorn en nog veel meer. Landelijke bekendheid kreeg de vereniging in 2002 door het optreden tijdens het huwelijksfeest van prins Willem Alexander en prinses Maxima in een afgeladen Amsterdam ArenA waar 50.000 man uit volle borst het "Als ik boven op de dom sta" meezong. Naast meer dan 50.000 man in de ArenA zag een paar miljoen Nederlanders op televisie de Marchingband van de KBH de ArenA binnenmarcheren.

Het Klein Harmonieorkest heeft onder andere optredens gegeven in Warner Bros Movie World, Duitsland (2002), Hellendoorn (2003) en De Efteling (2006). Dit orkest ging in 2001 op concours en plaatste zich onder leiding van Arie Roelofsen in de eerste afdeling. In 2004 ontving het orkest op een festival in Maasbracht de dagprijs voor het meest veelbelovende orkest.

Ook de Melodie Percussiegroep presenteerde zich vele malen binnen en buiten onze gemeente. Hoogtepunten waren het promoveren van de tweede divisie naar de eerste divisie (hoogste afdeling) en het topconcours in 2004, waarbij deze groep onder leiding van Arie Roelofsen vierde van Nederland werd, hetgeen natuurlijk een prestatie van formaat is! In het lustrumjaar 2005 werd er een zeer spectaculair concert gegeven in samenwerking met de slagwerkgroep van de muziekvereniging Bmol uit Kortenhoef. Er werd naast standaard slagwerkinstrumenten gebruik gemaakt van diverse slagwerkinstrumenten uit de hele wereld. Zo werd onder andere kennis gemaakt met Japans slagwerk. Ook in 2016 werd de groep vierde van Nederland op het topconcours.

Het Groot Harmonieorkest heeft de afgelopen tien jaar meerdere malen haar veelzijdigheid bewezen. In 2000 werd een grandioze tournee door Missouri (Noord-Amerika) gemaakt. In 2004 en 2008 ging het orkest onder leiding van Hans Boom op concours en wist zich beide malen te handhaven in de hoogste afdeling. In 2003 werd tijdens een bijzonder concert de eerste symfonie van Johan de Meij “The Lord of the Rings” uitgevoerd. In het lustrumjaar 2005 werd een aantal spetterende concerten gegeven. Zo was onder andere het MusiConcert met medewerking van Danny de Munk en Musicalkoor Starlight Boulevard een groot succes. In het najaar van 2006 wist het GHO haar publiek te boeien door een "Schotse Avond"; een themaconcert waar de bezoeker zich in Schotland waande met bijbehorende doedelzakken en whisky. Ook in het lustrumjaar 2010 werd er weer opgetreden samen met een artiest, dit keer Bastiaan Ragas. In 2011 speelde het GHO samen met de tenor Richard Prado op het Concerto Italiano in theaterzaal Figi in Zeist. In 2012 ging het GHO op concertreis naar Praag en Wenen. In 2015 trad het GHO op in de Beurs van Amsterdam bij 'Blazen in de Beurs' en in 2016 in Stadstheater Arnhem bij 'hrfstwnd'.

Sinterklaas kreeg ook in de afgelopen vijf jaar tijdens zijn intocht hulp van ons Zwarte Pietenorkest, met name voor de jongere inwoners van onze gemeente, en zelfs hier buiten, een hoogtepuntje ieder jaar.

Dat de vereniging soms ook voor Sinterklaas wil spelen en het hart op de juiste plaats heeft, bleek diverse malen. In 2000 heeft de KBH de aanschaf van een Sunny Transporter voor de Biltse Hof mogelijk gemaakt. In 2002 is in samenwerking met de Rotaryclub geld ingezameld voor een kindertehuis in Pushkin in Rusland. Diverse afgeschreven instrumenten werden in 2003 door de vereniging geschonken aan een Brassband in Uganda. En het lustrumjaar 2005 zijn we begonnen met een muziekmarathon waarbij ruim € 3000,- voor de slachtoffers van de tsunami in Azië werd opgehaald!

In de afgelopen vijf jaar zijn vier leden benoemd tot lid van verdienste en maar liefst zes leden tot erelid! Hieruit blijkt de grote mate van betrokkenheid van onze leden bij de vereniging.

Uit dit overzicht blijkt wel dat de KBH een vereniging is, waar in alle opzichten muziek in zit en die klaar is voor de toekomst!

Op de andere pagina’s van deze site vindt u allerlei actuele informatie en mogelijkheden over de verschillende geledingen van de Koninklijke Biltse Harmonie.

» Terug naar Home

 
 
 
 
 
 
    Koninklijke Biltse Harmonie. 1900 - 2018       /       Jasmijnstraat 6B, 3732 EC De Bilt       /             Laatste Update: 10-01-2018